• slider-image

  De uitdaging / The challenge

De uitdaging

WAT?

Ik, Ruben Donné, doe een poging om als eerste Belg ooit solo de Noord en Zuid Atlantische Oceaan over te zeilen in een zeiljacht van amper 6,5 meter lang. Dit is een uitdaging tegen ’s werelds grootste hindernis. Het wordt een confrontatie tussen mezelf en Moeder Natuur.

1 Oktober 2016 gooi ik de trossen los in thuishaven Nieuwpoort (België) en zet ik koers naar Kaapstad (Zuid-Afrika) met een pitstop in Salvador de Bahia (Brazilië).

Ik daag je uit mee aan boord te stappen van SailingChallenge4MS, challenge accepted?

WAAROM?

Gezond zijn… We vinden het vanzelfsprekend. Maar, dat is het niet. Elke dag zie ik wat het betekent om te leven met de ziekte Multiple Sclerose (MS). MS is een verlammingsziekte die ontstaat door een aandoening in het centrale zenuwstelsel. De oorzaak echter is vooralsnog onbekend wat kans op genezing in de weg staat.

Mijn papa lijdt aan MS. Help mij met het vinden van een geneesmiddel voor mensen met MS!

7818 zeemijl - 60 dagen alleen aan boord – man vs. nature - Challenge accepted?

HOE?

Ik daag je uit lid te worden van de SailingChallenge4MS community:

 1. Steun mij door mijn Facebookpagina SailingChallenge4MS te LIKEN
 2. Klik op de CHALLENGE ACCEPTED knop en:
  • Koop een STEUNMIJL4MS (10 Euro)
   Je kan één of meerdere van mijn 7818 te bezeilen zeemijlen kopen. Eens ik jouw zeemijl bereikt hebt, ontvang je van mij een mailtje
  • Of YOURNAMEONMYSAIL (10 Euro)
   Laat jouw naam op mijn spinnakerzeil schrijven wat ik 7818 zeemijl ver met me mee zal dragen over de oceaan.
  • YOU’RECHALLENGED
   Ten slotte daag ik bedrijven uit: slaag ik erin voet aan wal te zetten in Kaapstad dan vraag ik een financiële gift ten voordele van MS. Daag je bedrijf uit de challenge aan te gaan!

EINDDOEL VAN DE OPBRENGST

De opbrengst gaat naar onderzoeksprojecten die een geneesmiddel voor Multiple Sclerose (MS) trachten te vinden. Jouw storting gaat rechtstreeks naar het MS onderzoeksfonds UHasselt.

Elke bijdrage brengt me dichter bij mijn doel. Kan jij je in dit verhaal vinden? Help het me dan te vertellen! Jullie vermogen om dit verhaal te delen en (verder) te vertellen maken het verschil. Challenge accepted? Welkom aan boord!

De route

De grote oversteek

Vanuit Nieuwpoort (België) zet ik een zuidzuidwestelijke (ZZW) koers naar de Canarische eilanden. Alvorens deze eilandengroep te bereiken dien ik eerst de beruchte Golf van biskaje over te steken, een eerste hindernis. De tweede hindernis is het vinden van de passaatwinden. Eens de passaat in de zeilen laat ik de Kaapverdische eilanden aan bakboord liggen en maak ik de oversteek naar Brazilië. Door de winden en stromingen is het onmogelijk om rechtstreek koers te zetten naar Kaapstad en zal ik dus via het Zuid-Amerikaanse continent mijn bestemming bereieken. De derde hindernis is het kruisen van de onvoorspelbare intertropische convergentiezone (ITCZ) of de doldrums.

De pitstop in Salvador de Bahia (Brazilië) zal ik benutten om verse voeding en water in te slaan om zo mijn zeiltocht verder te zetten. Eens de zeilen terug gehesen zijn, volg ik de zuidelijke Braziliaanse wind en stroom. Ten slotte sla ik linksaf en vaar ik in oostelijke richting, via het eiland Tristan da Cunha naar Kaapstad.

LEG 1: Nieuwpoort (België) – Salvador de Bahia (Brazilië) – 4482 zeemijl
LEG 2: Salvador de Bahia (Brazilië) – Kaapstad (Zuid-Afrika) – 3336 zeemijl

Atlantische oceaan

Het is zowel in oppervlakte als volume de tweede grootste oceaan ter wereld. De Atlantische Oceaan bedekt ongeveer een vijfde deel van de Aarde. De oppervlakte bedraagt 76.762.000 km² met een gemiddelde diepte van 3926 m.

Golf van biskaje

De Golf van Biskaje is een zeeboezem tussen Frankrijk en Spanje die zich uitstrekt van Bretagne tot de noordkust van Spanje. Het is een deel van de Atlantische Oceaan.

Voor het noordelijke halfrond zal de Golf van Biskaje mijn grootste uitdaging zijn. Hevige stormen kunnen op elk moment van het jaar een dreiging zijn.


http://www.eoearth.org/view/article/150448/
Golf van Biskaje

Tristan da Cunha

Tristan da Cunha is het meest afgelegen eiland ter wereld en bevind zich in het zuiden van de Atlantische Oceaan. Indien het weer meezit, zal ik het eiland zien liggen.

Passaat winden

Deze constante winden hebben de Engelse naam trade wind gekregen vanwege de hulp die ze boden aan handelsvloten (zeilschepen). De bestendige passaat wind is zwak en heeft een gelijkmatige sterkte, ze komt uit oostelijke richting en waait het hele jaar door tussen de subtropische hogedrukgebieden (op de paardenbreedten) en de intertropische convergentiezone met lage druk. Op noorderbreedte wordt deze NO-passaat genoemd en op zuiderbreedte ZO-passaat naar de meest voorkomende windrichting.

Zeestromen

De constante passaatwind die het hele jaar door in dezelfde richting blaast, veroorzaakt driftstromen die de invloed van het corioliseffect ondervinden. Daardoor hebben de zeestromen op het noordelijk halfrond – onder invloed van de NO-passaat – een afwijking naar rechts en op het zuidelijk halfrond – onder invloed van de ZO-passaat – een afwijking naar links. Het resultaat is een equatoriale stroom richting het westen. Het is dan ook deze stroom die me eerst richting Brazilië voert.

Intertropische Convergentiezone / Doldrums

Dit is een zone met stijgende luchtbeweging in de buurt van de evenaar. De lucht is hier het warmst door opwarming van de zon. De zone is zeer onstabiel; de ene keer erg nat, de andere weer erg droog. Deze warmte resulteert in krachtige buien en onweerswolken met squalls. Dit zijn korte maar zeer krachtige buien die gepaard gaan met windstoten tot makkelijk 9 beaufort. De intertropische convergentiezone staat echter ook bekend om zijn rustige perioden. Dan kan de wind soms dagen of weken zeer zwakjes waaien of zelfs helemaal gaan liggen. De hindernis van deze etappe schuilt dan ook in de onvoorspelbaarheid van de zone: zal ik haar treffen op een nat of droog moment? Zal ik geteisterd worden door hevige onweders of zal ik net dobberen, hopend op een vlaag(je) wind?

https://nl.wikipedia.org/wiki/Passaat#/media/File:Earth_Global_Circulation.jpg
De passaat winden met de intertropische convergentiezone

Ambassadeurs

DIXIE DANSERCOER


Dixie is een Vlaams poolreiziger. Hij ondernam reeds meerdere expedities naar Antarctica en het Hoge Noorden. De eerste symbolische Steunmijl4ms staat op zijn naam.

De gelijkenissen tussen de expedities van Dixie en mijn avontuurlijk zeiltraject zijn zeker aanwezig. Beiden zijn we onderhevig aan extreme weersomstandigheden. Je beseft pas hoe klein en zwak de mens daadwerkelijk is wanneer je op de proef gesteld wordt door de kracht van Moeder Natuur. Dixie zijn ervaringen en knowhow zijn een belangrijke leidraad om mij zo professioneel mogelijk voor te bereiden.

Koen Vanmechelen

Ook kunstenaar Koen Vanmechelen is de uitdaging aangegaan en steunt SC4MS. Tijdens de lancering, op de Belgian Boat Show, heeft hij mijn zeil gesigneerd. Zijn bekendste project is The Cosmopolitan Chicken Project, een internationaal gebeuren waarbij hij via de kruising van nationale kippenrassen op zoek gaat naar een hybride of kosmopolitische kip. Deze superbastaard zou uiteindelijk genen van alle kippenrassen ter wereld met zich meedragen.www.ccrp.be

SUPPORTERS

Jo Vandeurzen | Evi Gruyaert

MULTIPLE SCLEROSE
WAT IS MS?

MS?

Multiple Sclerose (MS) is een aandoening van het centrale zenuwstelsel: de hersenen en het ruggenmerg. De hersenen en het ruggenmerg zijn te vergelijken met een telefooncentrale. Via de zenuwen gaan er allerlei berichten in en uit.

In je hersenen komen voortdurend allerlei signalen binnen. Bijvoorbeeld: je stoot je aan je voet en je voelt pijn. In het centrale zenuwstelsel wordt deze informatie verwerkt en worden er signalen teruggestuurd. Die gaan in dit geval dan naar de voet, waarop je als reactie op de pijn je voet wegtrekt.

Dit alles gaat uiteraard razendsnel en je bent je er niet van bewust. In het centrale zenuwstelsel lopen de signalen langs bepaalde zenuwbanen die in een soort van isolatiemateriaal zitten, de myelineschede. Bij MS ontstaan er ontstekingen in de die myelineschede waardoor de zenuwbaan het bericht niet goed meer kan overbrengen en dat uit zich dan in bepaalde klachten. Wanneer de ontsteking voorbij is, worden de klachten vaak weer minder. Maar er blijft een klein litteken achter wat storingen kan blijven teweegbrengen.

GENEZING?

Multiple sclerose is een complexe neurologische conditie waarvoor er momenteel geen geneesmiddel bestaat.

SYMPTOMEN?

MS symptomen zijn o.a.: wazig zicht, extreme vermoeidheid, pijn, verlamming in de benen en handen, verlies van beweging en spraakproblemen.


BRON: http://iburg.nl/portal/behandeling/klachten/ms/

WIE?

MS wordt vooral vastgesteld tussen de 20 en 40 jaar. Wereldwijd lijden ongeveer 2,5 miljoen mensen aan de ziekte.

ONTSTAAN?

Dokters weten nog steeds niet precies wat MS veroorzaakt. Bepaalde genen verhogen de kans op MS en ook roken kan het risico erop vergroten.

Mensen met bepaade genen hebben een verhoogde kans op MS. Roken kan het risico ook vergroten.

Wilt u graag meer leren over MS?

www.ms-vlaanderen.be – Ms Liga Vlaanderen
www.emsp.org – European Multiple Sclerosis Platform
www.msif.org – MS International Federation

BRON: Novartis

VISIE – MISSIE – WAARDEN

VISIE

Een wereld zonder Multiple Sclerose

MISSIE

Een bijdrage leveren aan een wereld zonder Multiple Sclerose

PASSIE

Toegewijd zijn om een verschil te maken, een bijdrage te leveren aan onderzoek naar MS

RESPECT

Mensen met MS motiveren en aanzetten tot sport en beweging maar met respect voor ieder zijn of haar kunnen. Repsect voor de natuur, de zee, mijn werkmilieu.

LEIDERSCHAP

Door leiderschap de toon zetten en mensen aanspreken en motiveren SailingChallenge4MS te steunen.

pers

PERS –ZEILEN

Ecover Ocean Sailing Academy
(NED) http://www.clubracer.be/national/575
(ENG) http://www.yachtingworld.com/news/ecover-and-golding-to-help-young-sailors-37067

Hout Bay junior sailors win Did Mini kit
(ENG) http://www.dixdesign.com/03Aug.htm

PERS – ALGEMEEN

POP UP BAR – GGJC
(NED) http://www.hln.be/regio/nieuws-uit-genk/gencker-pop-up-bar-sluit-zaterdag-a2034366/

CAMPUS O³ (NED) http://www.limburgnieuws.be/genk/1399556144-campus-o3-is-nieuwe-naam-voor-genks-huis-van-het-kind-a.html
(NED) http://www.hln.be/regio/nieuws-uit-genk/eerste-huis-van-het-kind-in-binnenstad-a2185304/


The Challenge

WHAT?

I attempt to sail solo across the North and South Atlantich Ocean in a sailing yacht of only 6.5 meters in length. If I succeed, I become the first Belgian ever to do so. A challenge on the earth’s most extreme environment. A confrontation between Mother Nature and myself.

I will set sail on the 1st of October 2016. From the port of Nieuwpoort (Belgium) I sail a southerly course to Cape Town (South Africa). Including one pit stop in Salvador de Bahia (Brazil).

14.852 kilometres – 60 days alone on board – Man vs. Nature – Challenge accepted?

WHY?

Being healthy! Although it seems normal to most of us, it isn’t. Every day I witness with my own eyes what it means to live with Multiple Sclerosis. MS is a paralysis disease caused by a distortion in the central nervous system. The cause of MS however is yet to be discovered, making it impossible to find a cure for MS. My dad has MS.

As time passes people with MS loose more and more control over their own body. With your support we can help doctors find a cure for MS. Help me to support all people living with MS. I challenge you to step on board of SailingChallenge4MS, challenge accepted?

HOW?

I challenge you to join the SailingChallenge4MS community:

 1. Support me by liking my Facebook page SailigChallenge4MS
 2. Click on the Challenge Accepted button and:
  • BuyAMile4MS (10 euro)
   You can buy one or more of my 7818 nautical miles which I will sail. You will receive a message once I have reached your mile.
  • YourNameOnMySail (10 euro)
   Write your name on my sail and let me take it 15.000 km across the Atlantic Ocean.
  • YOU’RECHALLENGED (78,18 euro or 781,8 euro)
   Do you dare to challenge your employer/ company? I challenge companies to make a contribution to MS if I succeed to set foot ashore in Cape Town.

   The raised money goes to research projects to find a cure for MS. Your contribution goes directly to the MS research project UHasselt (non-profit organisation).

THE AIM

The raised money goes to research projects to find a cure for MS. Your contribution goes directly to the MS research project UHasselt (non-profit organisation).

Every contribution makes a difference. Help me tell my story. Your support to forward this campaign to your own network, friends and family is important to make that difference. Welcome on board and thank you!

the route

The great crossing

My transatlantic crossing is divided over two legs:
-  Leg 1: Nieuwpoort (Belgium) – Salvador da Bahia (Brazil)
-  Leg 2: Salvador da Bahia (Brazil) – Cape Town (South Africa)From the port of Nieuwpoort (Belgium) I set a SSW course towards the Canary Islands. Before reaching this group of islands I first need to cross the famous Bay of Biscay, my first obstacle. The second challenge will be to find the trade winds. Once I receive these north-easterly winds, I leave the Cape Verde islands to port and make the crossing to Brazil. During this attempt I face my third obstacle; sailing through the Inter tropical convergence zone (ITCZ), also known as the doldrums.

After a stopover in Salvador da Bahia to take provisions on board, I again hoist my sails for the final leg. Now I follow the southerly, Brazilian wind and current until 23 degrees latitude south. Here I make a turn to port sailing in an easterly direction. While passing the most deserted island Tristan da Cunha I plot my final course to Cape Town.

Atlantic Ocean?

The Atlantic Ocean is the second largest ocean on our planet. Both in volume and total area (76.762.000 km²) since it covers one fifth of the earth.

Bay of biscaye?

The Bay of Biscay is a gulf between France and Spain. It is a part of the Atlantic Ocean. Parts of the continental shelf extend far into the bay, resulting in fairly shallow waters in many areas and thus the rough seas for which the region is known. The Bay of Biscay is home to some of the Atlantic Ocean’s fiercest weather.


http://www.eoearth.org/view/article/150448/
Golf van Biskaje

Tristan da Cunha?

Tristan da Cunha is the world’s most remote inhabited archipelago in the world, lying 2400 km from the nearest continental land. If weather conditions permit, I will be able to see the Island when sailing past.

Trade winds?

Trade winds are the prevailing pattern of easterly surface winds found near the earth’s equator. They blow predominantly and historically have been used by captains of sailing ships to cross the world’s oceans for centuries. Also I will make use of these trade winds. But in order to benefit from them, it will be a first challenge to find them.

Ocean currents?

The surface winds create drift currents that are under the influence of the coreolis force. Bending these currents to the left in the north and to the right in the south. The result is an equatorial stream to the west, which will take me to Brazil.

Intertropical Covergence Zone / Doldrums?

This is a zone near the earth’s equator with rising air. Heated by the sun, the air at the equator is the warmest. This creates very unstable conditions resulting in dry, windless periods, altered by heavy squalls including thunder, heavy rain and force nine storms. This unpredictable area will definitely challenge me: will I sail into heavy weather or will I float, waiting for a breeze to have the wind in the sails again?

https://nl.wikipedia.org/wiki/Passaat#/media/File:Earth_Global_Circulation.jpg
Trade winds

Ambassadors

DIXIE DANSERCOER


Dixie is a Flemish polar explorer. He undertook various expeditions to Antartica and the High North. The first symbolic BuyAmile4ms has his name on it.

There are definately some similarities between the expeditions of Dixie and my own adventurous sailing route. Both of us are exposed to extreme weather conditions. You realise how fragile we humans are only after being challenged by Mother Nature.

Dixie his experience and knowhow are an important guidance to prepare my own project as professional as possible.

Koen Vanmechelen

Also artist Koen Vanmechelen has accepted the challenge. During the kick-off, at the Belgian Boat Show, Koes signed my sail. Vanmechelen gained worldwide acclaim with his Cosmopolitan Chicken Project, an international undertaking of crossbreeding national chicken species, in search of a hybrid or cosmopolitan chicken. This super bastard would eventually carry the genes of all breeds of chicken on this planet. www.ccrp.be

SUPPORTERS

Andrew PINDAR

MULTIPLE SCLEROSE
WHAT IS MS?

MS?

Multiple Sclerosis is a nervous system disease that affects your brain and spinal cord.

MS is associated with loss of myelin, which is a sheath that forms around the nerves. The sites where the myelin is lost appear as scars. This is why multiple sclerosis means, literally, many scars. This damage slows down or bocks the messages between your brain and your body. Leading to the symptoms.

SYMPTOMS?

Common MS symptoms include: blurred vision, extreme fatigue, pain, numbness in legs and hands, loss of movement and speech problems.


BRON: http://iburg.nl/portal/behandeling/klachten/ms/

WHO?

MS is mainly diagnosed between the ages of 20 and 40. It affects woman more than man. People with a severe state of MS lose the ability to write, speak or walk. An estimated 2.5 million people worldwide have MS.

CAUSES?

Doctors don’t know for sure what causes MS, but there are many things that seem to make the disease more likely. People with certain genes may have higher chances of getting it. Smoking also may raise the risk.

More information?

More information about MS can be found on the following websites:

www.ms-vlaanderen.be – Ms Liga Vlaanderen
www.emsp.org – European Multiple Sclerosis Platform
www.msif.org – MS International Federation

Source: Novartis

VISION – MISSION – VALUES

VISION

A world without Multiple Sclerosis

MISSION

Contribute to a world without Multiple Sclerosis.

VALUES

PASSION

Passionate to make a difference, contribute to find a cure for MS

RESPECT

To motivate and encourage people with MS to move and sport, with respect for each individual his/her ability to do so. Respect for the nature, the ocean; my work environment.

LEADERSHIP

Take the leadership to reach, motivate and encourage people to support SailingChallenge4MS.

press

PERS –sailing

Ecover Ocean Sailing Academy
(DUTCH) http://www.clubracer.be/national/575
(ENG) http://www.yachtingworld.com/news/ecover-and-golding-to-help-young-sailors-37067

Hout Bay junior sailors win Did Mini kit
(ENG) http://www.dixdesign.com/03Aug.htm

De Zondag - http://www.dezondag.be/rubendonne/
Het Belang van Limburg - http://www.hbvl.be/cnt/dmf20160202_02105285/genkenaar-zeilt-als-eerste-belg-solo-atlantische-oceaan-over
The Sports Traveller - http://the-sports-traveller.com/?page_id=688
MS Revalidatie Centrum -
Zeilen magazine - http://www.zeilen.nl/nieuws/msonderzoek
Varen magazine - http://www.varen.be/2016/01/30/ruben-donne-zeilt-solo-de-oceaan-over-voor-ms/
MS-Liga Vlaanderen - http://www.ms-vlaanderen.be/activiteiten/p/detail/zeildagen
ZachteKracht - http://www.zachtekracht.be/nieuws-2.html
Boot Online - http://www.bootonline.be/?p=25149
Nauticlink - http://www.nauticlink.com/nieuwsdienst/2016/02/01/111136378/zeeman-ruben-donne-maakt-monstertocht-in-65-meter-boot-ten-bate-van-ms-onderzoek/
Belgian Boat Show -
http://www.belgianboatshow.be/nl/News/Nieuws%20Detail?newsitemid=%7B2EE3E642-C174-4408-

RADIO - Q-MUSIC - https://soundcloud.com/sailingchallenge4ms/live-q-music-la-chill-peter-verhoeven?utm_source=soundcloud&utm_campaign=share&utm_medium=facebook

RADIO - Radio2 - De week van Niels

PERS – GENERAL

POP UP BAR – GGJC
(DUTCH) http://www.hln.be/regio/nieuws-uit-genk/gencker-pop-up-bar-sluit-zaterdag-a2034366/

CAMPUS O³ (DUTCH) http://www.limburgnieuws.be/genk/1399556144-campus-o3-is-nieuwe-naam-voor-genks-huis-van-het-kind-a.html
(DUTCH) http://www.hln.be/regio/nieuws-uit-genk/eerste-huis-van-het-kind-in-binnenstad-a2185304/

sailing challenge 4ms community